Koşarak Satranç Oynanır mı ?




Otoriteler doğa sporlarının fiziksel ve zihinsel açıdan faydalarının saymakla tükenmeyeceği noktasında hemfikirdirler. Spor yapmak isteyen ve bu spordan fiziksel ve zihinsel açıdan istifade etmeyi hedefleyenlere şiddetle tavsiye edilen oryantiring sporunun nimetlerinin hepsini şuan teker teker burada saymayıp safi sağlık açısından ne denli faydalı olduğu göstermek maksadıyla bir örnekle yetineceğim: 

Doğa sporları, kan dolaşımını artırarak, kan damarlarımızın daralmasını engeller ve bu vesileyle de bireyin kalp, damar ve beyin hastalıkları riskini azaltır. İnsan sağlığı ve insan psikolojisi açısından doğa ile iç içe yapılan sporun bu derece önem arz etmesine binaen, doğa sporlarından en eğlencelisi olduğunu düşündüğümüz ve aynı zamanda hem spor hem de yarışma heyecanını aynı anda yaşama imkânını bizlere sunan oryantiring sporunu daha yakından inceleyelim. Oryantiring kelimesinin kökenine bakacak olursak İngilizce “orienteering” kelimesi aracılığıyla İsveççe “orientering” kelimesinden dilimize geçmiştir. Dünya tarihinde resmî olarak ilk oryantiring faaliyeti, 1918’ de İsveç’te Albay Ernst Killander tarafından düzenlenmiştir. O günden bu yana bu spora olan ilgi artarak devam etmekte ve her yıl İsveç’te “ORingen” faaliyeti çatısı altında düzenlenerek binlerce sporu bir araya getirmektedir. 

Önceden belirlenmiş ve harita üzerine de belirli ölçek dâhilinde küçültülmüş belli bir arazi veya ormanlık bir alanda, belirli yerlere yerleştirilen unsurları veya hedefleri bu harita yardımıyla en kısa sürede bulmanın amaçlandığı oryantiring sporunun ülkemizde de popülaritesi gün geçtikçe artmaktadır. Oryantiring sporunun amaçlarına göre çeşitlenen birden çok türü mevcuttur. Bu durum, her yaş grubundan insanın oryantiringe ilgi duymasının arkasında yatan gerçektir. Yürüyerek, koşarak ve kayarak gibi benzer birçok çeşidi olan oryantiring yarışma amacının yanı sıra, kasların ani uyarılmasını sağlaması sebebiyle reaksiyon amacıyla da yapılan bir spordur. Yani adrenalin tutkunlarını kucaklayan bir spor dalı olma özelliği de haizdir. 




 Ülkemizde her geçen yıl ilginin artmasının sevincini bir yana bırakırsak;daha vatandaşlarımızın oryantiring sporunu bilmiyor olmaları, bilenlerin ise oryantiring denilince genelde aklına gelen ilk şey düz koşu sporu olduğu yanılgısı. Bu bilinen durumun aksine, oryantiring kontrol noktaları aranırken farklı seçeneklerin değerlendirilmesi, bunun yanı sıra üst düzey harita bilgisinin de bulunmasını gerektirdiğinden bedensel ve zihinsel çalışmayı aynı anda gerçekleştirebildiğimiz bir spor dalıdır. 

Oryantiring sporunu çekici kılan bir diğer unsur ise bir doğa sporu olması ve doğa ile içe içe yapılabilmesidir. Günümüzde yapılan birçok araştırma da doğanın aktif rol oynadığı spor dallarının normal spor dallarına oranla daha etken bir yapıda olup bu şekilde yapılan sporların insanın kendisini daha güçlü, daha mutlu ve daha sağlıklı hissetmesini sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Oryantiring sporunu benzer spor dallarında ayıran başlıca özellik, koşarken takip edilecek bir liderin veyahut işaretlenmiş bir parkurun bulunmamasıdır. 

Ayrıca başlangıç noktasından hedeflere ulaşabilecek yüzlerce seçeneğin mevcut olması, zihinsel egzersizi de ön plana çıkarmaktadır. Yani sporcuların sadece fiziksel güçleri ön planda olmayıp takım arkadaşlarının birbirlerini tanıması, birbirlerinin yeteneklerini analiz etmesi hatta ve hatta içinde bulunulan arazinin yapısının dâhi düşünülmesi gereken, zihnin yarışın her anında aktif olarak kullanılmasını gerektiren bir spor dalıdır. Bundan dolayı, bazı kesimler tarafından “oryantiring” koşarak oynanan satranç oyunu olarak adlandırılmıştır. Bu özelliği oryantiringi sayesinde yarışmacılar arasında ki fiziksel eşitsizlikler ortadan kaldırmakta, 7den 70’e herkesin yapabileceği bir spor dalı hâline dönüştürmektedir. Tam da bu noktada aile ile yapılabilen harika bir doğa sporu hâline gelmektedir. Bu husus çok önemlidir. Çünkü oryantiring benzeri spor dallarına baktığımızda veya doğa sporlarını incelediğimizde bu duruma pek rastlanmaz. Mesela dağ tırmanışında erkek egemenliği hâkimdir oysaki oryantiring kadın erkek, yaşlı genç demeden her kesimi kapsayan, yarışma havasında zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağımız bir aile sporudur. 



Oryantiring sporunun koşmak suretiyle, dağ bisikletiyle, kayakla yapılan türleri bulunmaktadır. Koşarak yapılan oryantiring, zihinsel unsurun önemli bir rol oynadığı dayanaklılık ve kondisyonun büyük arz ettiği bir spordur. “Koşarak oryantiring” de belirli bir rota mevcut değildir. Katılımcıların yarışma esnasında harita ve pusula   yardımıyla yönlerini bulmaları gerekmektedir. Harita üzerinde bulunun yamaçlar, dağlar, tepeler, izohipsler, engeller gibi bazı coğrafi şekillerde önemli bilgiler vermektedir. Daha önce de üzerinde durduğumuz gibi bu noktada devreye coğrafya bilgisi de girmektedir. Coğrafi açıdan en azından yamaçlı bir arazide gerçekleştirdiğimiz bir yarışma da izohipslerin eğimler ile olan bağlantısını          bilmemiz gerekiyor. İleri düzeyde yapmayı düşünenler adına ise yarışmanın içerisinde süre kazanmak, en azından orta düzey bir coğrafya veya harita okuma bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Koşarak oryantiring sporunda da başarıya ulaşmakta önemli olan etkenlere iyi bir harita okuma bilgisi ve hızlı karar verme yetisi ve bunların yanı sıra da iyi bir yoğunlaşma örnek olarak gösterilebilir. Arazinin yapısının durumuna göre de katılımcıların kondisyonları, çevikliği ve güçleri ön plana çıkabilmektedir. Oryantiring sporunun bir diğer türü olan “dağ bisikleti ile oryantiring” ise dağ bisikleti meraklıları tarafından talep görmektedir. Bu tür de harita bilgisini ve hafızayı öne çıkarmasının yanı sıra iyi bir bisiklet sürücüsü olmayı da gerektirmektedir. Çünkü koşarak oryantiring sporundan farklı olarak, bu türde yol kat etmek için dağ bisikleti kullanmanız gerekmektedir. Bir diğer tür ise kış sporu sevenlerin tercih ettiği “kayak oryantiring”dir. Kayak oryantiring sporu arazide yapılan kış dayanıklılık sporudur. Yüksek seviyede erk ve dayanıklılık gerektiren kayak oryantiring, bütün bunların yanı sıra iyi kayak yapma yetisi ve harita okuma bilgisi de gerektiren bir oryantiring disiplinidir. 

Rahatsızlık geçirmiş veya herhangi bir engeli bulunan bireyler için düzenlenen oryantiring müsabakaları da bulunmaktadır. Görme engelliler için kabartma haritalarla yapılan oryantiring müsabakaları ve fiziksel engelli in- sanlar için elle hareketi sağlanan veya elektrikli sandalyeler ile yapılan yarışlar bunlara örnek gösterilebilir. Bu tarz etkinliklerle de engelli insanların da spor hayatında aktif olmalarını sağlayan bir spor dalıdır. Oryantiring ile ilgili bilinmesi gerekenler harita okuma bilgisine sahip olmakla edinilebilecek bilgilerdir. Örneğin haritadaki beyaz renkli alanlar, koşulabilir alanları gösterir. Mavi renk, su ile bağlantılı yerleri gösterir. Yeşil yoğunluk ise ormanlık alanları gösterir. Yeşil renk,ne kadar koyulaşırsa o alanda ormanlık alan da o oranda yoğunlaşır. Kahverengi renk yükseklikle bağlantılıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise harita sembolleridir. Bunlar dünyanın neresinde olursak olalım haritanın okunmasını sağlayan unsurlardır. Çünkü bu unsurlar dünya standartlarındadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski