Geçmişte sayısız başarıya imza attığımız halterde ülke olarak son yıllarda hiçte başarılı değiliz. Türkiye'nin olimpiyatlarda güreşten sonra en çok madalya kazandığı spor dalı halterdir. Ancak ne yazık ki son yıllarda halter sporcularımız ülkemize madalya kazandıramamakta. Bu durumun birçok sebebi olabilir.
Geçmişinde Naim Süleymanoğlu , Halil Mutlu gibi halterin en iyileri olan sporcular yetiştiren ülkemiz son yıllarda bu konuda oldukça sıkıntı yaşıyor. En son 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda halter sporcularımız maalesef hiçbir başarı elde edemedi. Kota sorunu Tokyo Olimpiyatları'na halterden sadece 2 sporcu gönderme hakkımız bulunuyordu.
Erkeklerde ülkemiz adına yarışan Muhammed Furkan Özbek ilk turda elenerek büyük hayal kırıklığı yaşattı. Kadınlarda ise ülkemiz adına Nuray Levent yarıştı. Oda turnuvayı 9'ncu sırada bitirerek Türkiye!ye eli boş döndü. 1990'lı yılların başından 2008'e kadar deyim yerindeyse olimpiyatlarda halterde ambargo koyan ülkemiz o tarihten itibaren maalesef güzel bir tablo ortaya seremiyor. Halterde son başarımız 2016 Rio Olimpiyatları'nda Türkmen Daniyer İsmayilov'dan geldi. İsmayilov ülkemiz adına Rio Olimpiyatları'nda halterde gümüş madalya elde etti.
Daha önce hem erkeklerde hem de kadınlarda nice başarılar elde etmişken son yıllarda bunu göremiyoruz. Naim Süleymanoğlu , Halil Mutlu , Taner Sağır , Nurcan Taylan , Sibel Özkan ve Reyhan Arabacıoğlu gibi olimpiyatlarda büyük başarılara imza atmış haltercilerimiz bulunurken şimdilerde olimpiyat sporcularımız derece bile yapamıyor. Türkiye daha önce olimpiyatlarda toplamda 11 madalya kazandı. Bu 11 madalyanın 8'i altın , 1'i gümüş ve 2'side bronz.
Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar bu sorunun geçmişte yapılan hatalara dayalı olduğunu düşünmekte. Önceki dönem yönetimlerinde verilen yanlış kararların bedelinin günümüzde ödendiğini ima etmekte. Türkiye'de geçmiş dönemde halter spor dallarının göz bebeğiyken şuan bunun tam tersi olduğunu düşünüyor Tamer Taşpınar. Aslında bu konuda haksızda sayılmaz. Türkiye'de gerçekten son dönemlerde haltere olan ilgi yok denecek kadar az. Bunun en büyük sebeplerinden birisi halter sporuna doğru yönlendirmelerin yapılamaması. Altyapıya bakıldığı zamanda bunun ne kadar doğru bir gerekçe olduğu görülmekte.
Halterin ülkemizde tekrar gereken ilgiyi görmesi için bu spora doğru yönlendirmelerin yapılması gerekmektedir.